امروزه با وجود اینکه دنیای ما انسانها پیچیده است و استرسها و دغدغههای دیجیتال دور و بر ما انسانها را گرفته است. به شدت نیاز داریم تا یک راهکار پیدا کنیم تا بتوانیم آرامشی برای خود پیدا کنیم. امروزه خیلی از دانشمندان و پزشکان برای رفع مشکلات و اختلالات روحی و روانی از بازی به خصوص بازیهای فکری استفاده میکنند. در این مقاله از مجله کج بریم قصد داریم تا شما را با بازی فکری آشنا کنیم و فواید و تاثیرات بازی فکری را با هم بررسی کنیم پس تا انتها با ما همراه باشید.
بازی فکری چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف ساده و عامه پسند برای بازی فکری داشته باشیم باید بگوییم بازی فکری به معنای تمرین و ورزشی برای مغز است. دیدگاهی وجود دارد که بازی فکری را به عنوان یک سرگرمی میبینند و ما به دنبال این نیستیم که این تعریف را نقض کنیم ولی در کنار سرگرمی بودن این فعالیت به شدت روی مغز تاثیر میگذارد و و فواید بسیار زیادی برای مغز و روح انسان در بازه های سنی مختلف دارد. چه کودکان، چه جوانان، چه بزرگسالان و چه افرادی با سن بالا
دقیقا بازی فکری موجب ایجاد لحظات سرگرم کننده و هیجان انگیز میشود و علاوه بر آن باعث پویاتر شدن و توامندتر شدن مغز میشود که در جنبههای مختلف روی زندگی شخصی و اجتماعی انسانها تاثیر میگذارد.
متاسفانه در گذشته باورهایی وجود داشت که این دست فعالیت ها فقط جنبه سرگرمی دارد و نوعی اتلاف و گذراندن وقت محسوب میشود ولی امروزه علم های مختلف از جمله روانشناسی از بازیهای فکری علاوه بر پیشگیری برای درمان نیز استفاده میکنند.
ما در این مقاله انواع فواید و مزایای بازی فکری را با هم بررسی خواهیم کرد.
مزایای بازی فکری
بازیهای فکری علاوه بر جنبه تفریحی تاثیر بسزایی بر روی بخش های شناختی و عملکری ذهن دارد که در این بخش با هم فواید مختلف این بازی ها را با هم بررسی خواهیم کرد.
1- افزایش و بهبود تمرکز
مسئله آموزش و یادگیری یکی از مسائل مهم در هر کشوری محسوب میشود و یکی از موانع بسیار بزرگ که همیشه روبروی این موضوع وجود دارد عدم تمرکز است که در دنیایی پر از حواس پرتی دیجیتال باعث سدی برای یادگیری و آموزش است.
بازیهای فکری به شدت برای افزایش تمرکز است که میتواند راهکاری بسیار جذاب برای این موضوع باشد. که تحقیقات زیادی انجام شده که نشان دهنده این موضوع است.
2- موجب بهبود روابط خانوادگی واجتماعی میشود
امروزه همانطور که اشاره کردیم حواس پرتیهای دیجیتال بسیار زیاد شده است و استحکام روابط خانوادگی و اجتماعی به شدت در شرایط بدی قرار دارد چرا که هر کس در اتاق شخصی خود وجود دارد و مشغول اینترنت و روابط مجازی شده است. همین موضوع میتواند در دراز مدت تاثیرات مخربی و جبران ناپذیری داشته باشد.
بازیهای فکری فواید بسیار جذابی دارد و میتواند موجب بهبود همین روابط خانوادگی و اجتماعی شود. و جمع های مختلفی اعم از دوستان و خانواده مشغول بازیهای فکری شوند و از فواید این بازی استفاده کنند.
3- بهبود و پرورش هوش هیجانی
از گذشته باوری اشتباه وجود دارد که نشان میدهد که ضریب هوشی یا IQ باعث موفقیت از سنین پایین میشود و هر کس ضریب هوشی بهتری داشته باشد موفقتر خواهد شد ولی در طول سالیان تمام دانشمندان به این نتیجه رسیدند که این تنها عامل موفقیت نیست و عاملی به نام هوش هیجانی یا EQ میتواند در موارد و شرایط خاصی بسیار تاثیر گذار باشد.
هوش هیجانی EQ چیست؟
به همه فاکتورهای و مهارتهای هر انسانی برای مدیریت هیجان در شرایط مختلف به خصوص در شرایط بحرانی هوش هیجانی گفته میشود که امروزه سیستمهای آموزشی به شدت به دنبال این هستند تا این مهارت را به کودکان آموزش دهند تا در آینده بتوانند به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنند.
بازیهای فکری رابطه مستقیمی با بهبود و افزایش هوش هیجانی دارند چرا که شما در این سبک بازیها مستقیما با مدیریت بحران در شرایط مختلف روبرو هستید و بعد از مدتی یاد میگیرید تا هیجانات خود را در شرایط بد هم کنترل کنید.
4- بهتر شدن عملکرد مغز
سلولهای مغز هر انسانی برای این آفریده شدهاند که کار کنند و دائما در حال پردازش باشند البته این به معنای این نیست که نباید استراحت داشته باشند ولی باید بیشتر فعالیت کنند تا تنبل نباشند.
وقتی خود را در شرایط بازی فکری قرار میدهید شما باید در آن واحد به خیلی مسائل توجه کنید. همین موضوع موجب میشود مغز شما خیلی کار کند و آرام نباشد که در نهایت باعث بهتر شدن عملکرد مغز شما میشود و پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که انجام بازیهای فکری موجب جلوگیری از آلزایمر میشود.
امروزه خیلی از سبکهای زندگی درگیر یک لوپ و روتین شده است که هر شخصی میتواند با انتخاب این بازیهای فکری از این روتین روزانه رها شده و حتی از افسردگی جلوگیری کنند.
5- بهبود مسائل تربیتی
اگر کمی در تاریخ ایران دقت کنیم متوجه میشویم که از گذشتههای بسیار دور نیاکان ما سعی میکردند تا مسائل تربیتی و آموزشی را در قالب قصه برای کودکان روایت میکردند. چرا که خود قصه هم جزو بازیهای فکری محسوب میشود و به شدت برای القای موضوعات تربیتی و یادگیری تاثیرگذار است.
امروزه صنعت بازی فکری بسیار گسترده و متکامل شده است و برای مسائل تربیتی و آموزشی زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور مثال فرزندان یاد میگیرند که از همان کودکی چگونه به حقوق دیگران احترام بگذارند یا تحمل شکست و صبر و موارد بسیار زیاد دیگر، پس نتیجه میگیریم که بازی فکری میتواند برای کودکان نیز بسیار مفید باشد.
در مجله کج بریم ما 7 فایده شگفت انگیز بازیهای فکری و 9 فایده بردگیم برای کودکان را به طور مفصل بررسی کردهایم که به شما کمک میکند بیشتر با فواید این بازی شگفت انگیز فکری آشنا شوید.
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با بازی فکری و فواید آن آشنا شدیم ولی نکته اینجاست که امروزه بازیهای فکری زیادی وجود دارد و در ایران هم به شدت در حال رشد و همه گیر شدن است و در سالهای اخیر اکثر قشرها به خصوص خانواده ها به این موضوع علاقه مند شدهاند.
بازیهای فکری زیادی وجود دارد که اگر بخواهیم تعدادی از آن ها را معرفی کنیم باید به بردگیم، اتاق فرار، بازی مافیا، شطرنج اشاره کنیم البته تعداد بازیهای فکری با توجه به فرهنگ بسیار زیاد است.
البته سودوکو یکی از بازیهای فکری است که فواید بازی سودوکو را در یک مقاله جداگانه به صورت مفصل بررسی کردیم.
امیدوارم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و لذت برده باشید. لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر علاقه مندان به اشتراک بگذارید.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
این مقاله خیلی عالی و آموزنده و خیلی کامل بود
سلام هانیه عزیز، خوشحالیم که مقاله براتون آموزنده و مفید بوده. موفق باشید.